Slovník pojmov, Strana 3
A B C Č D E F G H I J K L M N O P R S Š T U V Y Z Ž
Calypsone v parfémoch
Calypsone - jedná sa o molekulu od spoločnosti Givaudan. Vonia ozónovo, ako morský vánok, s ovocnými melónovými tónmi.
Cappuccino v parfémoch
Cappuccino je jemná, lahodná nota kávy a mliečnych laktonických aspektov, vhodná do gurmánskych vonných kompozícií.
Cassis v parfémoch
Cassis sú listy a púčiky čiernych ríbezlí, známeho tiež ako bourgeons de cassis, majú charakteristickú zelenú a amoniakovú vôňu pripomínajúcu "mačací moč".
Castoreum v parfémoch
Castoreum (bobrovina) je silnou koženou notou. Pripomína vôňou koženého čalúnenie. Získava sa z ricínových vačkov bobrov, najväčších hlodavcov na svete. Jeho vôňa je zmesou pižmových, kožených a ovocných tónov,
Cédrové drevo v parfémoch
Olej z cédrového dreva má drevitú vôňu s podtónom citrusov. Má balzamické podtóny a ľahko vonia po naftalíne.
Cibetkové pižmo v parfémoch
Tinktúra z cibetkového pižma má žiarivú, zamatovú a kvetinovú vôňu. Skvele pôsobí v parfémoch, ktoré zjemňuje, dodáva pocit žiarivosti a hrejivosti.
Citrón v parfémoch
Citrón je trpká a kyslá nota so sladkým podtónom a aromatickým nádychom. Je jasná, žiarivá a osviežujúca.
Citrónova tráva v parfémoch
Vôňa citrónovej trávy je svieža, citrónová, s ružovými podtónmi. Má sladký bylinný nádych, ktorý navodzuje pocit čistoty a sviežosti.
Citrusové parfémy
Citrusové parfémy sa vyznačujú sviežimi a živými tónmi citrusových plodov, ako je citrón, limetka, pomaranč, bergamot a grapefruit. Tieto vône sa obvykle vytvárajú extrakciou esenciálneho oleja z kôry, listov a kvetov rastlín. Citrusové tóny sú ľahké…
Coca-cola v parfémoch
Coca-cola v parfémoch kombinuje účinok nasledujúcich esencií: škorice, limetky, citrónu, pomaranča, koriandra, vanilky, a muškátového orieška, podobne ako v skutočnom nealkoholickom nápoji.
Cukor v parfémoch
Cukor je veľmi obľúbený sladký akord, môže byť aj ovocný, čokoládový, alebo dopĺňať akúkoľvek inú notu.
Cukrová vata v parfémoch
Lahodne sladká gurmánska nota cukrovej vaty má charakteristicky hrejivý, slastne sladký aspekt karamelizovaného cukru. Lákavá, vanilková vôňa so sladkými, ale zároveň púdrovými nuansami.
Cukrový melón v parfémoch
Cukrový melón je svieža a sladká ovocná vodná nota, ktorá sa obvykle spája so syntetickou zložkou Calone.
Cyklamén v parfémoch
V parfémoch je cyklamén, kvetinová, zelená a mierne koreňená nota. Je popisovaná ako svieža, jemná, a pripomína ľalie alebo ruže s nádychom korenia.
Cypriolový olej (Nagarmotha)v parfémoch
Cypriolový olej (Nagarmotha) má silnú zemitú aromatickú drevitú vôňu.
Cyprus v parfémoch
Cyprus má sviežu drevitú vôňu s tónmi ihličnanov. Cyprusový esenciálny olej dodáva kvetinovým, drevitým alebo koreneným parfémom sofistikovanosť. Cyprus sa kombinuje so zložkami, ako je céder, borovica, kadidlo alebo levanduľa, a vytvára tak…
Čajovník v parfémoch
Čajovník má sladkú, zelenú a bylinnú vôňu.
Čerešňa v parfémoch
Čerešňa je obľúbená ovocná nota, sladká a trpká zároveň, s charakteristickým nádychom horkých mandlí.
Černica v parfémoch
Černice sú syntetickým tónom s pikantne sladkým ovocným profilom.
Červená repa v parfémoch
Červená repa má sladkú a sviežu, napriek tomu ľahko zemitú vôňu.
Červené jablko v parfémoch
Červené jablko je svieža a sladká syntetická ovocná nota.
Červený pomaranč v parfémoch
Červený pomaranč (krvavý pomaranč) je odroda sladkého pomaranča, veľmi sladká a šťavnatá ovocná nóta.
Čierne korenie v parfémoch
Korenie je pikantná a povzbudzujúca nota, krátko trvajúca a zemitá. Získava sa parnou destiláciou plodov kríka piper negrum, ktoré je veľmi obľúbené ako iskrivý vrchný tón vo vonných kompozíciách.
Čierne ríbezle v parfémoch
Čierne ríbezle je zaujímavá nota v parfémoch, ktorá sa pohybuje medzi tónmi zeleného a červeného ovocia. Je jednou z prírodných vonných ingrediencií, ktorú Guerlain prvýkrát použil v parfume Chamade v roku 1969. Tóny čiernych ríbezlí ozvláštňujú…
Čierný bez v parfémoch
Čierny bez je rastlina z čeľade Sambucus s kvetinovo-bylinnou vôňou, a intenzívnou bobuľovou vôňou po vylúhovaní.